? ??????????????Absolution? ????? ?? ???Rating: 4.5 (8 Ratings)??448 Grabs Today. 4269 Total Grabs. ??????
Preview?? | ??Get the Code?? ?? ????1?? ?????Waterfalls? ????? ?? ???Rating: 4.2 (175 Ratings)??314 Grabs Today. 21594 Total Grabs. ??????Preview?? | ??Get the Code?? ?? ???????For BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS ?

Tuesday, 18 May 2010

MELATIH DIRI MENAHAN NAFSU DAN SYAHWAT

ALLAH S.W.T telah memberikan wahyu kepada Nabi Musa as:
“Wahai Musa,jika engkau ingin Aku lebih dekat kepadamu daripada ucapanmu kepada lisanmu, daripada keraguan hatimu kepada hatimu, daripada rohmu kepada badanmu, daripada cahaya penglihatan kepada matamu dan daripada pendengaranmu kepada telingamu, maka perbanyakkanlah selawat kepada Muhammad saw.”
ALLAH telah berfirman:
Ertinya: ”Hendaklah tiap-tiap orang memerhatikan apa yang diusahakannya untuk esok (hari Kiamat).” (Q.S Al-Hasyr: 18)


Ketahuilah wahai manusia! Sesungguhnya nafsu yang memerintahkan kejahatan itu lebih memusuhimu daripada iblis. Syaitan hanyalah memperalatkan nafsu syahwat untuk menguasaimu. Janganlah engkau tertipu oleh nafsumu dengan segala angan-angan dan kepalsuan. Watak nafsu adalah merasa aman,suka berlengah-lengah,bersuka-suka dan malas. Setiap rayuannya adalah batil dan palsu belaka. Jika engkau rela menurutinya, hancurlah engkau, jika engkau lambat memperhitungkannya tentu akan tenggelam. Jika engkau lemah melawannya, lalu mengikuti keinginannya, tentulah dia akan melemparmu ke Neraka. Nafsu tidak akan pernah menuju kepada kebaikan. Ia sumber bencana. dialah markas iblis serta tempat segala keburukan yang hanya diketahui oleh ALLAH. Sesungguhnya ALLAH mengetahui segala yang engkau perbuat, baik mahupun buruk.
Jika seorang hamba mahu merenungi umurnya yang telah lanjut untuk mencari akhirat, maka renungan itu dapat mencuci hati. Seperti disebutkan oleh Rasulullah saw:
“Berfikir sesaat lebih baik daripada ibadah setahun”

Demikian dalam tafsir Abul Laits. Maka sayugianya bagi orang yang berakal segera bertaubat atas dosa yang telah lalu, dan memikirkan akan bekal mencapai keselamatan di akhirat. Dia memutuskan angan-angan keduniaan, segera bertaubat, mengingati ALLAH, meninggalkan larangan-larangan-Nya, sabar menahan nafsu dan tidak memperturutkan keinginan syahwat. Ingat! Nafsu adalah berhala. Barangsiapa menuruti nafsu bererti menyembah berhala. Orang yang menyembah ALLAH, dialah yang mampu menahan nafsunya.


Diceritakan bahawa Malik bin Dinar berjalan di pasar Basrah. Dia melihat buah tin hingga tumbuh keinginannya terhadap buah itu. Dia membuka kasutnya dan dia memberikan kepada penjual buah itu, seraya berkata, “Berilah aku buah itu,” dan si penjual melihat sandalnya lalu berkata, “Oh ini tidak cukup!” kemudian Malik berlalu. Maka dikatakan kepada penjual itu, “Apakah engkau tidak tahu mengetahui siapakah dia?” Penjual itu menjawab, “tidak.” Dikatakan kepadanya, “Dialah Malik bin Dinar.” Dengan segera penjual itu meletakkan bakul di bahu pelayannya seraya berkata, “jika dia menerima buah ini daripadamu, maka engkau merdeka!” Kemudian pelayan itu pergi mengikut Malik bin Dinar lalu berkata kepadanya, “Terimalah buah ini daripadaku.” Tapi Malik menolak. “Terimalah, sbb di sinilah kemerdekaanku,” kata pelayan itu lagi. Kemudian Malik menjawab, “Jika di sini kemerdekaan bagimu, maka di sini pulalah seksaan bagiku.” Namun pelayan itu tetap mendesak-desak. Sehingga Malik bin Dinar berkata, “Aku bersumpah tidak akan menjual agama dengan buah tin dan aku tidak mahu makan buah tin sampai hari Kiamat!”
Diceritakan pula bahawa Malik bin Dinar sedang sakit menghadapi mautnya. Dia ingin segelas madu dan susu untuk dimakan dengan roti panas. Pelayan segera menyediakannya. Kemudian Malik mengambil dan memandanginya sejenak seraya berkata, “Wahai nafsu, engkau telah bersabar selama tiga puluh tahun, padahal umurmu tinggal sesaat lagi.” Maka dia buang gelas itu daripada tangannya, dia tahan nafsunya hingga dia meninggal…. Demikianlah sifat para anbiya, aulia, siddiqin dan zahidin serta orang-orang yang merindukan ALLAH.
Telah berkata Nabi Sulaiman bin Daud as:
“Sesungguhnya mengekang nafsu itu lebih sulit daripada membuka sebuah kota sendirian.”

Ali bin Abi Talib ra juga berkata: “Aku dan nafsuku bagaikan gembala dengan kambingnya. Jika aku menahannya dari satu sisi, dia melompat dari sisi lain. Barangsiapa dapat menjinakkan nafsunya, dia akan dibungkus dengan kafan rahmat dan dikubur dalam bumi karamah. Tetapi barangsiapa membunuh hatinya, terbungkuslah dia dalam kafan laknat serta terkubur dalam bumi azab!”
Zahya bin Muaz Ar Razi berkata: “Perangilah nafsumu dengan taat dan riadah (latihan rohani). Riadah adalah mengurangi tidur, makan mahupun bercakap, menahan kepedihan daripada makhluk. Sedikit tidur akan mensucikan kehendak, sedikit berkata akan selamat daripada bencana. Bahkan sedikit makan dapat menundukkan syahwat. Sesungguhnya banyak makan dapat mngeraskan hati dan menghilangkan cahayanya. Dan cahaya hikmah adalah lapar. Serta kenyang dapat menjauhkan seseorang daripada ALLAH. Sebagaimana Rasulullah saw telah bersabda:
“Terangilah hatimu dengan lapar. Perangilah nafsumu dengan lapar dan haus. Serta sentiasalah mengetuk pintu syurga dengan lapar. Sesungguhnya pahala demikian itu bagaikan pahala pahlawan membela agama ALLAH. Dan sesungguhnya tidak ada amal yang lebih disukai oleh ALLAH daripada lapar dan haus. Tidak akan masuk ke kerajaan langit seseorang yang memenuhi perutnya dan kehilangan lazatnya beribadah.”

Telah berkata Abu Bakar Siddiq ra: “Aku tidak pernah kenyang semenjak aku masuk islam agar kutemukan lazatnya beribadah kepada Tuhanku. Dan aku tidak pernah minum puas semenjak masuk islam kerana rindu berjumpa dengan Tuhanku. Ini kerana jika banyak makan akan sikit beribadah. Sesungguhnya jika orang banyak makan beratlah badannya, mengantuk dan lemahlah anggota badannya sehingga tidak membuahkan sesuatu. Dia tidur melulu bagaikan bangkai terbuang.” Demikianlah dalam kitab ‘Minhajul Abidin’.
Daripada Luqman Al-Hakim, dia berkata kepada puteranya: ”Janganlah engkau banyak tidur dan makan. Barangsiapa memperbanyak keduanya, pada hari kiamat dia miskin amal soleh.” Ini tersebut dalam kitab ‘Maniyyatul Mufti’.
Rasulullah saw telah bersabda:
“Janganlah engkau membunuh hati dengan banyak makan dan tidur, Sesungguhnya hati akan mati bagaikan tanaman jika tergenang air.”

Orang-orang soleh menafsirkan perut ibarat kuali di bawah hati. Jika terisi banyak akan menggenangi hati sehingga menjadi kotor dan hitam. Di samping itu banyak makan dapat mengurangi kecerdasan dalam mencari ilmu.
Diceritakan daripada Yahya bin Zakaria as. Dia melihat iblis membawa beberapa tali. Kemudian dia bertanya, “Apa itu?” iblis menjawab: “Inilah ‘syahwat’. Dengan ini akan aku ikat anak cucu Adam.” Yahya bertanya lagi, ”Apakah pernah engkau mengikatku dengan itu?” iblis menjawab, “Tidak. Hanya pada suatu malam engkau makan sampai kenyang kerananya aku beratkan engkau melakukan solat.” Kemudian Yahya berkata, “Sesungguhnya setelah kejadian itu aku tidak makan sampai kenyang selamanya.” Iblis juga berkata, “Sesungguhnya aku tidak akan melepaskan seseorang selamanya.” Demikianlah orang yang tidak pernah kenyang selama hidupnya kecuali satu malam. Bagaimana orang yang tidak pernah lapar selama hidupnya kecuali satu malam lalu mengharapkan lazatnya ibadah?
Diceritakan juga daripada Yahya bin Zakaria as. Pernah satu kali dia kekenyangan makan gandum. Pada malam itu dia tertidur ketika berwirid. Kemudian ALLAH memberi wahyu kepadanya seraya berkata, “Apakah engkau menemukan rumah untukmu yang lebih bagus daripada rumah-Ku?” Apakah engkau menemukan teman yang lebih baik daripada berteman dengan-Ku?” Demi kemuliaan dan keagunganKu jika engkau melihat syurga Firdaus lalu melihat Neraka Jahanam, pastilah engkau akan menangis mengeluarkan nanah sebagai ganti air resta dan engkau akan memakai besi bagi menggantikan kain.”

0 comments: